Vinregionen Valle Calchaqui ligger i det nordvestlige Argentina på Andes-skråningen. Det omfatter vindyrkningsområder i de tre provinser Salta, Tucumán og Catamarca. Strengt taget er Valle Calchaqui ikke en enkelt dal, men en sammenhængende kæde af mindre dale i en større dobbelt dal.
Derfor bruges navnet i flertal, Valles Calchaquíes, også. Den dobbelte dal blev dannet af Río Calchaquí og Río Santa Maria, der strømmer ind i Río Guachipas. Regionen består af syv underregioner, hvor der dyrkes Valle Calchaqui-vin:
Afdelingen Cafayate omkring byen med samme navn betragtes som centrum for vinavl i Valle Calchaqui. Omkring halvdelen af vinen i regionen kommer fra dette område. Kvaliteten af vine fra Cafayate anses også for at være særlig høj.
Jorden i vindyrkningsområdet er stenet og kendetegnet ved næringsfattigt, meget godt drænet sand, hvilket resulterer i dyb rodvækst i vinstokke. På grund af sin placering i Andesbjergets regnskygge er der meget lidt regn med 186 mm om året, som også er koncentreret i et par sommermåneder. Vinavl er derfor kun mulig med kunstig kunstvanding.
Dagtemperaturen er i gennemsnit 27 ° C, og nattemperaturen er i gennemsnit 15 ° C. De forholdsvis kølige nætter sænker nedbrydningen af syren i druerne, hvilket bidrager væsentligt til friskheden og frugtbarheden af Valle Calchaqui-vin. I løbet af dagen viser kombinationen af masser af solskin og højder mellem 1.500 og mere end 3.000 meter sine styrker.
Vinproducenterne undgår faren for frost, der findes i en sådan højde, ved at bruge det frostfrie tidsvindue fra oktober til april til vinavl. For at forhindre solskoldning af druerne bruger mange vingårde klogt skyggen af de omkringliggende bjerge. Vinstokke er plantet, så de er i fuld sol fra morgen til tidlig eftermiddag. På den varmeste del af dagen sent på eftermiddagen er de beskyttet mod direkte sollys af bjergskygge.